Licence k užívání loga

Autor: ArtLogo, publikováno: 12.03.2015 15:17

Přemýšlíte nad logem pro vaši společnost dnem i nocí. Chcete, aby bylo jedinečné a nezaměnitelné. Ostražitost ke konkurenci a strach z kopírování nápadů je emoce, která vám nedá spát. Znepříjemňovat dny vám mohou dva pocity. Obava z toho, že grafické studio zneužije logo pro jinou firmu. Nebo se bojíte, že logo začne používat někdo jiný.

Konečně přichází den a vy se světu chcete pochlubit originálním logem. Veselou náladu vám ale kazí myšlenka: „Bez licenční smlouvy nemám logo chráněné!“

Licenční smlouvu nepotřebujete

Licenční smlouvu pro logo, které si necháte vytvořit, nepotřebujete. Dle autorského zákona je na základě licenční smlouvy poskytována licence k užití díla. Vy se ale zaplacením stáváte majitelem loga a grafické studio nemá právo logo nabízet někomu jinému.

Je na to paragraf

Podle ustanovení § 61 zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon, objednatel automaticky získává licenci, i bez toho, aby byla licence fyzicky vystavená.

Výhradní licence od Artlogo

Protože logo a jeho samotný návrh podléhají autorskému zákonu, získáváte automaticky spolu s logem tzv. výhradní licenci k užití loga.

Licence pro užívání loga je poskytována:

  • čas: neomezeně dlouho,
  • místo: na jakémkoliv území,
  • počet: pro jakékoliv množství,
  • finální produkt: licence platí pro finální logo, nevztahuje se k návrhům, které nezvolíte.

Za uzavření smlouvy se považuje okamžik přijetí objednávky a v tu chvíli jsme vázáni právě autorským zákonem.

TIP: Řídíme se autorským zákonem, podívejte se na naše obchodní podmínky.

K logu vám připravíme dokument s názvem Licence k užívání logotypu s náhledem finálního loga. Nejedná se o právní dokument, pouze o garanci jedinečnosti.

Na náhled dokumentu se můžete podívat zde.

Registrace ochranné známky

Licenční smlouva vás neochrání před zloději vašeho loga. Pokud se bojíte, že vaše konkurence zneužije logo, je potřeba zažádat na Úřadu průmyslového vlastnictví o ochrannou známku.

Ale vždyť tamten má podobné logo

Počítejte s tím, že designer může vytvořit logo, které je podobné něčemu, co tady již jednou bylo. Nebo někdo jiný vytvoří logo podobné vašemu. Dnes se tomu již bohužel nedá skoro vyhnout.

Bez ochranné známky vám toho příliš nezbývá. Pokud jsou vaše obory odlišné a každý působíte na jiné straně zeměkoule, nejspíš to řešit nebudete. Naopak, pokud podnikáte ve stejném okrese či snad městě, změna jednoho bude nevyhnutelná.

TIP: Přečtěte si článek Originální logo neexistuje.

 

Obrázek 1: Příklady podobných log (zdroj)

Pokuste se co nejvíce vyhnout problému podobných log a nechte logo ukázat váš příběh. To je totiž to, co vás s nejvyšší pravděpodobností odliší od konkurence.

Výběr ověřeného studia

Vyberte si ke spolupráci ověřené grafické studio, které má dobré reference. Jeho přístup a komunikace může vypovídat o tom, jak si svých klientů váží a zda by tato společnost či jednotlivec byl schopný nakládat s vaším logem protiprávně.


Pošlete svůj komentář

položky označené * je nutné vyplnit (E-mail se na stránkách nezobrazuje)